Mine (Emay) Atölyesine Hoşgeldiniz!
Mine ya da diğer adıyla emay nedir biliyor musunuz? Sözlükte; metal eşyalar üzerine kaplanan camsı katman diye geçiyor.
Biz cam ve metal oksitlerinin toz haline getirilip saf metaller üzerine serpilerek 850-860 derecede fırınlandığında oluşan camsı oluşum diyoruz. Yani ille de saf metal olmalı. Örnek Altın, Bakır, Gümüş. Sanayide üretilen emayelerle bizim yaptığımız farklı. Biz sanat minesi yapıyoruz ve tekniği farklı.
Bu sanat dalı M.Ö. 13 y.y. da Mikenler’den günümüze kadar gelmiş. Mısır’dan Eski Yunan’a oradan Avrupa’ya ve Bizans’a, Çin ve Japonya’ya, Rusya, Gürcistan’a, Osmanlı’ya ise 18 y.y. da gelmiş. Mücevher yapımında çokça kullanılmış.
Atölyemizde aynı anda maximum 8 katılımcı çalışabiliyor. Günübirlik derslerimiz başlangıç, orta ve ileri düzey olabiliyor.
850-860 derecede işlem yaptığımız 4 mine fırınımız var. Metal üzeri çalıştığımız için atölyemiz bir metal atölyesi. Metal ile ilgili her türlü aletimiz mevcut. Biz saf metal olarak bakır kullanıyoruz. Bakırlar kesilirken makine yağı kullanıldığından kirli oluyorlar. Önceden kesilmiş bakırları çeşitli yöntemlerle temizledikten sonra üç değişik tip mine tozundan plakalara serpip, fırına vererek başlıyoruz. Başlangıç dersimizde tüm malzemeleri biz temin ediyoruz. Plakaların ön ve arka yüzlerine aynı işlemi yaparak defalarca fırınlayabiliyoruz. Güzel olan fırında uzun süre beklemeden sonucunu dakikalarla görebilmemiz. Değişik plakalarla çalıştıktan sonra gün sonuna doğru bakır çay tabağını istediğimiz şekilde renklendirerek keyifli bir cam sanatı girişine tanıklık etmiş oluyoruz.